Ultimes novetats

LES CRIPTOMONEDES: QUÈ SON, COM FUNCIONEN I COM ESTAN REGULADES

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Què són les criptomonedes?

Les criptomonedes són monedes virtuals basades en la tecnologia blockchain. Poden ser intercanviades i operades com qualsevol altra divisa tradicional, però estan fora de la legislació dels governs i institucions financeres.

La primera criptomoneda va ser el Bitcoin. El domini del Bitcoin va ser registrat el 2008, i la primera transacció va tenir lloc el 2009. Va ser desenvolupat per Satoshi Nakamoto. No obstant això, s’especula que Nakamoto és un pseudònim, ja que el creador d’el bitcoin és altament reservat, i ningú sap si es tracta d’una sola persona o d’un grup d’individus.

Hi ha milers de criptomonedes disponibles per comprar i vendre, encara que la majoria té un valor molt petit. El bitcoin, el ether (el testimoni de la xarxa Ethereum), el ripple, el bitcoin cash (una filial de bitcoin) i el litecoin es troben entre les més valuoses per capitalització borsària.

Les criptomonedes neixen com a alternativa als diners tradicionals. Avui dia, alguns negocis accepten les criptomonedes com a mètode de pagament. No obstant això, guarden poca semblança amb altres tipus d’actius perquè són intangibles i extremadament volàtils. Són usades principalment per inversors per especular sobre les pujades i baixades del seu valor.

No té un valor únic ni estable, ja que aquest fluctua segons l’oferta i la demanda.

Els canvis en els tipus d’interès i l’augment en les reserves monetàries només tenen un efecte indirecte en el seu valor

Això vol dir, a el menys per ara, que les criptodivises són tractades principalment com una matèria primera, és a dir, una inversió on el seu retorn prové de l’especulació al voltant de les pujades i baixades en el seu valor.

Com funciona el mercat de criptomonedes?

Els mercats de criptomonedes es troben descentralitzats, el que significa que aquestes no les emet ni dóna suport cap autoritat central, com un govern. En el seu lloc, es gestionen mitjançant una xarxa d’ordinadors, encara que poden comprar-se i vendre en mercats de negociació i emmagatzemar-se en carteres.

Per accedir-hi les opcions són comprar-les, acceptar-les com a pagament o crear-les. El sistema està dissenyat perquè els anomenats “miners” resolguin problemes matemàtics amb els que es generen més criptomonedes. El seu treball és remunerat amb aquesta mateixa moneda.

Grans equips informàtics controlats per potents grups econòmics, als quals es coneix com balenes, són els principals productors. “Hi ha autèntiques granges d’ordinadors dedicades a aquesta feina”.

Una altra forma més segura i fàcil és fer-ho a través d’una plataforma de compra o un intermediari financer. Es poden adquirir també en caixers creats exclusivament per a això. Abans de fer-ho, convé llegir les condicions, ja que cada entitat cobra comissions diferents. Un cop comprades, se’ls assigna una contrasenya única i personal, que convé tenir en un lloc segur.

S’emmagatzemen en els anomenats moneders (wallet en anglès) que cal crear expressament. Es tracta d’un programari que es pot emmagatzemar en un ordinador, en un mòbil o en qualsevol altre dispositiu digital, però la forma més còmoda és deixar-los en custòdia en un banc de criptomonedes.

 

Què és una cadena de blocs o blockchain?

Una cadena de blocs o blockchain és un registre digital de transaccions. En el camp de les criptomonedes, és l’historial de transaccions de cada unitat de criptodivisa, que mostra com els seus propietaris han anat canviant al llarg de el temps. El blockchain funciona registrant transaccions en blocs, afegint els nous a la part davantera de la cadena.

La tecnologia de cadena de blocs gaudeix de mesures de seguretat úniques que no tenen els arxius dels ordinadors corrents.

Un arxiu de la cadena de blocs sempre s’emmagatzema en múltiples ordinadors d’una xarxa, en lloc de emmagatzemar-se en un sol lloc, el que permet que sigui llegible per a tots els usuaris. Això fa que el procés sigui transparent i molt difícil d’alterar, sense punts febles vulnerables a hackers o a errors humans i/o informàtics.

Els blocs es connecten mitjançant criptografia, usant matemàtiques complexes i informàtica. Qualsevol intent de modificar les dades altera els vincles entre els blocs, i pot identificar-se com a fraudulent pels ordinadors de la xarxa.

El minat de criptomonedes és el procés a través del qual les transaccions de criptomonedes es verifiquen i s’afegeixen nous blocs a la cadena.

Els ordinadors miners seleccionen transaccions pendents d’una borsa i les comproven per assegurar que l’emissor té prou fons per completar la transacció. Això inclou confrontar els detalls de la transacció amb l’historial de transaccions emmagatzemat en la cadena de blocs. Una segona verificació confirma que el remitent autoritza la transferència de fons amb el vostre clau privada.

Els ordinadors miners recopilen transaccions vàlides en un bloc nou i intenten generar el vincle criptogràfic amb el bloc previ trobant una solució a un algoritme complex. Quan un ordinador aconsegueix generar l’enllaç, afegeix el bloc a la seva versió de l’arxiu de la blockchain i transmet l’actualització al llarg de la xarxa.

Hi ha una regulació per a les criptomonedes?

No, hi ha en l’actualitat una regulació però el BCE està demanant una regulació urgent a nivell global per que es tracta d’un actiu altament especulatiu que en alguns casos s’ha utilitzat com a eina de rentat de diners.

A Espanya, qualsevol despesa o ingrés derivat d’operacions de compravenda amb criptomonedes s’ha d’incloure en la declaració de la Renda. A l’octubre de 2020 es va publicar el Projecte de Llei de Mesures de Prevenció i Lluita contra el Frau Fiscal en el qual s’introdueix l’obligació de subministrar informació sobre els saldos i els titulars de les criptomonedes i de les operacions de compra, cobraments, pagaments, transferències, entre d’altres transaccions.

Els principals beneficis són la descentralització, no depenen de cap banc, – “només el comprador té la contrasenya per accedir” -, l’enviament a qualsevol part del món ràpidament i sense cost i la impossibilitat de falsificar-lo. El principal risc és la volatilitat (fortes pujades i baixades de valor) que pot provocar grans pèrdues en hores. ”

 

Si necessita més informació, no dubti en contactar amb Tràmit a través de administracio@tramitserveis.cat o trucant al 93 820 53 73

Sant Cugat del Vallès a 25 de març de 2021

Ultimes novetats

Posts relacionats

NOVETATS RENDA 2024

NOVETATS RENDA 2024

Per a l'exercici 2024 (declaració que es realitzarà entre abril i juny de 2025), hi ha diverses novetats que resumim a continuació: 1. Possibilitat de pagar la declaració mitjançant Bizum o targeta de crèdit. 2. Obligació de presentar la declaració per a aquelles...

DESCOMPTES A JOVES PER A VIATJAR A l’ESTIU

DESCOMPTES A JOVES PER A VIATJAR A l’ESTIU

El Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible ha activat descomptes de fins al 90% per a facilitar als joves d'entre 18 i 30 anys viatjar en transport públic aquest estiu, tant per Espanya com per Europa. Les rebaixes s'aplicaran en els bitllets senzills i d'anada...