Ultimes novetats

EL DISTINITU AMBIENTAL DE LA DGT: QUÈ ÉS, TIPUS I SANCIONS

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

EL DISTINITU AMBIENTAL DE LA DGT: QUÈ ÉS, TIPUS I SANCIONS

Què és?

La Direcció General de Trànsit ha establert una classificació del parc de vehicles amb l’objectiu de discriminar positivament els vehicles més respectuosos amb el medi ambient. Aquest sistema possibilitar un instrument eficaç en les polítiques municipals, tant de restricció de trànsit en episodis d’alta contaminació, com de promoció de noves tecnologies a través de beneficis fiscals o relatius a la mobilitat i el medi ambient.

S’estableixen cinc categories de vehicles, segons el seu potencial contaminant:

 • B
 • C
 • Eco
 • Zero emissions
 • Sense etiqueta

 

Es obligatori portar el distintiu?

La utilització del distintiu no és obligatòria, però facilita el control per part de la Guardia Urbana  i els policies locals dels municipis en cas de controls manuals. Per tant, és recomanable portar-la.

Les persones conductores que circulin sense l’etiqueta de la DGT al vehícle podran ser aturades pels agents dins de la ZBE (Zona de Baixes Emissions) Rondes de Barcelona, per comprovar la documentació del vehicle i la matrícula, i poder verificar si està subjecte a les restriccions de trànsit.

 

Tipus de distintius

 • B (etiqueta groga)

Turismes i comercials lleugers, classificats al Registre de vehicles com a gasolina amb nivell d’emissions Euro 3/III o dièsel Euro 4/IV o Euro 5/V. Vehicles de més de vuit places i de transport de mercaderies classificats al Registre de vehicles com a Euro 4/IV o Euro 5/V sense distinció de tipus de combustible. Motos i ciclomotors Euro 2.

 • C (etiqueta verda)

Turismes i comercials lleugers, classificats al Registre de vehicles com a gasolina amb nivell d’emissions Euro 4/IV, 5/V o 6/VI o dièsel Euro 6/VI. Vehicles de més de vuit places i transport de mercaderies, classificats al Registre de vehicles amb nivell d’emissions Euro 6/VI sense distinció de tipus de combustible. Motos i ciclomotors Euro 4 i Euro 3.

 • ECO (etiqueta verda i blava)

Turismes i comercials lleugers classificats al Registre de vehicles com a vehicles híbrids endollables amb autonomia <40 km, vehicles híbrids no endollables (HEV), vehicles propulsats per gas natural, vehicles propulsats per gas natural comprimit (GNC) o gas liquat del petroli (GLP). En tot cas, a més a més hauran de complir aquests paràmetres: vehicle de gasolina amb nivell d’emissions Euro 4/IV, Euro 5/V o Euro 6/VI o vehicle dièsel amb nivell d’emissions Euro 6/VI.

Vehicles de més de vuit places i transport de mercaderies classificats al Registre de vehicles com a híbrids endollables amb autonomia <40 km, vehicles híbrids no endollables (HEV), propulsats per gas natural comprimit (GNC), gas natural liquat (GNL) o gas liquat del petroli (GLP). En tot cas, a més a més, hauran de complir que el nivell d’emissions del vehicle sigui Euro 6/VI sense distinció de tipus de combustible.

Vehicles amb categoria elèctrica HEV i PHEV i autonomia inferior a 40 km.

 • Zero emissions (etiqueta blava)

Vehicles classificats al Registre de vehicles com a vehicles elèctrics de bateria (BEV), vehicles elèctrics d’autonomia estesa (REEV), vehicle elèctric híbrid endollable (PHEV) amb una autonomia mínima de 40 km o vehicle de pila de combustible.

 • Sense etiqueta

Els vehicles que no compleixen uns requisits ambientals considerats mínims no rebran cap etiqueta de la DGT. Són els vehicles més afectats per les mesures de restricció o prohibició en la mobilitat.Turismes de gasolina anteriors a Euro 3 i turismes dièsel anteriors a Euro 4. Motos i ciclomotors Euro 1.

 

 

Com obtenir-lo? Preu i documentació a lliurar

 

Les persones titulars d’un vehicle classificat amb distintiu ambiental B, C, ECO o Zero emissions i que no disposin de l’etiqueta identificativa corresponent poden adquirir-la a les oficines de Correos o a través d’un gestor col·legiat. També poden sol·licitar-la a través d’un taller mecànic, associat al Gremi de Tallers de Reparació d’Automòbils de Barcelona. Per a més informació, visiteu el web de la DGT o truqueu al 060.

El preu del tràmit és de 5 euros i cal lliurar documentació que certifiqui la informació del permís de circulació del vehicle i el document identificatiu del titular.

 

Normativa a Barcelona i sancions

 

L’Ajuntament de Barcelona ha elaborat una ordenança específica per a la regulació permanent de la Zona de Baixes Emissions que pren com a referència les directives, normatives i lleis d’àmbit europeu, estatals i autonòmiques vigents en matèria de millora de la qualitat ambiental. El procés de redacció i aprovació de l’ordenança ha inclòs un procés participatiu obert a la ciutadania (juny – setembre 2019), que ha precedit el tràmit municipal finalitzat al Plenari municipal (20 de desembre 2019).

L’objectiu de l’ordenança és reduir les emissions a l’atmosfera procedents del trànsit rodat, atès que aquest és el major contribuïdor als nivells de contaminació d’efecte local de la ciutat.

 

Les sancions s’estableixen en 100 euros per a les infraccions lleus, 200 euros en el cas d’infraccions greus i 500 euros les molt greus. Tots els vehicles que incompleixin la normativa relativa a la Zona de baixes emissions Rondes Barcelona seran sancionats a partir del 15 de setembre de 2020.

 

 

Si necessita més informació, no dubti en contactar amb Tràmit a través de administracio@tramitserveis.cat o trucant al 93 820 53 73

Sant Cugat del Vallès a 01 de març de 2021

EL TEU PROJECTE ÉS EL NOSTRE REPTE

Truca al 938 205 373, escriu un e-mail a
administracio@tramitserveis.cat o fes la teva consulta en el següent formulari:  He llegit i accepto la Política de Privacitat

  Ultimes novetats

  Posts relacionats

  PUJADA DEL SALARI MÍNIM EN 2023

  PUJADA DEL SALARI MÍNIM EN 2023

  El Consell de ministres ha aprovat el 14 de febrer de 2023 la pujada del Salari Mínim Interprofessional en un 8%, amb efectes retroactius des de l'1 de gener d'enguany. Vol dir que tots els treballadors que cobrin per sota aquest salari a jornada completa, se li haurà...

  CAPITALITZACIÓ DE L’ATUR

  CAPITALITZACIÓ DE L’ATUR

  Capitalitzar l'atur és una forma de suport a persones desocupades interessades a iniciar el seu propi negoci com a autònom o soci d'una S. L i ajudar-les així a fer front a la inversió necessària per a crear un negoci. Ja que aquesta opció els permet cobrar en un sol...