Ultimes novetats

Els ajornaments als autònoms després del Reial decret llei 3/2016

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mesures del Reial decret llei 3/2016 en matèria d’ajornaments

El Reial decret llei 3/2016, de 2 de desembre, va eliminar la possibilitat de concedir ajornaments o fraccionaments de determinades deutes tributaris, entre elles les derivades dels pagaments fraccionats de l’Impost sobre Societats i les derivades de tributs que, com l’IVA, han de ser legalment repercutits, llevat que es justifiqui que les quotes repercutides no han estat efectivament pagades.

 

Tramitació dels ajornaments després del Reial decret llei 3/2016

Les sol·licituds d’ajornament o fraccionament de deutes afectades per aquesta mesura s’han d’inadmetre, mentre que la resta de sol·licituds es tramitaran en funció del seu import, d’acord amb el procediment establert, que no ha estat modificat pel Reial decret llei. Així, les sol·licituds d’ajornament o fraccionament que es refereixin a deutes per import global igual o inferior a 30.000 euros no necessitaran aportar garanties, i es tramitaran mitjançant un procés automatitzat. Les sol·licituds per un import global superior hauran d’aportar les garanties adequades i es tramitaran mitjançant un procés ordinari no automatitzat. El límit exempt d’aportar garanties es va elevar a l’octubre de 2015 des de 18.000 euros als 30.000 euros actuals.

 

Incidència de la mesura per als autònoms

Pel que fa als autònoms, la mesura relativa als pagaments fraccionats de l’Impost sobre Societats no els afecta, ja que tributen en l’IRPF. La mesura sobre l’IVA repercutit si els afecta, si bé podran seguir sol·licitant ajornaments i fraccionaments d’IVA si justifiquen que no han cobrat les quotes repercutides. Per tant, la principal modificació per als autònoms serà que hauran d’acreditar que no han cobrat les quotes d’IVA repercutides, en particular en aquelles sol·licituds que superin el límit exempt de garanties.

 

En conseqüència, els autònoms podran sol·licitar l’ajornament, qualsevol que sigui el seu import, del seu IRPF i IVA en les següents circumstàncies, en funció de l’import global del deute:

 1. Si les sol·licituds es refereixen a un deute l’import global és igual o inferior a 30.000 euros, es podran concedir els ajornaments, sense garanties, fins a un màxim de 12 terminis mensuals, llevat que l’obligat hagi sol·licitat un nombre de terminis inferior, en el cas, es concediran els terminis sol·licitats. La periodicitat dels pagaments serà, en tot cas, mensual. Es tramiten mitjançant un mecanisme automatitzat de resolució.
 2. Si les sol·licituds es refereixen a un deute l’import global excedeix de 30.000 euros, es podran concedir els ajornaments, en funció del tipus de garantia aportada pel deutor, i per un termini màxim de 36 terminis mensuals, llevat que l’obligat hagi demanat un nombre de terminis inferior, en aquest cas, es concediran els terminis sol·licitats. Si els deutes són per IVA, caldrà, a més, acreditar que les quotes d’IVA repercutides no han estat pagades.

EL TEU PROJECTE ÉS EL NOSTRE REPTE

Truca al 938 205 373, escriu un e-mail a
administracio@tramitserveis.cat o fes la teva consulta en el següent formulari:  He llegit i accepto la Política de Privacitat

  Ultimes novetats

  Posts relacionats

  PUJADA DEL SALARI MÍNIM EN 2023

  PUJADA DEL SALARI MÍNIM EN 2023

  El Consell de ministres ha aprovat el 14 de febrer de 2023 la pujada del Salari Mínim Interprofessional en un 8%, amb efectes retroactius des de l'1 de gener d'enguany. Vol dir que tots els treballadors que cobrin per sota aquest salari a jornada completa, se li haurà...

  CAPITALITZACIÓ DE L’ATUR

  CAPITALITZACIÓ DE L’ATUR

  Capitalitzar l'atur és una forma de suport a persones desocupades interessades a iniciar el seu propi negoci com a autònom o soci d'una S. L i ajudar-les així a fer front a la inversió necessària per a crear un negoci. Ja que aquesta opció els permet cobrar en un sol...