Ultimes novetats

LA HIPOTECA INVERSA: QUÈ ÉS I COM TRIBUTA EN L’IRPF

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

LA HIPOTECA INVERSA

Una hipoteca inversa és una operació financera per la que els propietaris que la contractec reben un préstec posant com garantia el seu habitatge. El préstec és cobra en forma de renda vitalicia; és a dir, una quantitat de diners que es rep mensualment sempre que el propietari sigui viu. Per cert, moltes de les entitats financeres que possibiliten aquests préstecs permeten que la renda vitalicia es faci sobre amdbós conjugues, de manera que fins que no morin els dos, la renda vitalicia no s’extingeix. És a dir, la continua cobrant, per tant, el supervivent.

Posar coma a garantia la casa té l’avantatge de que no perden la seva propietat, a més que poden seguir resident en aquesta. Fiscalment, les quantitats cobrades, al ser un préstec en forma de préstec no concedit, no tributen per IRPF, és a dir, la renda generada pel préstec és totalment neta de tributació. Es pot fer no noés amb l’habitatge en propietat, si no també sobre els béns immobiles on el perceptor sigui l’amo i  a més els tingui llogats; això sí, haurà d’informar a lentitat prestamista, tal i com la llei obliga.

Un cop el propietari mor, els hereus poden heretar la propietat. Ara bé, hauran d’abonar primerament la quantitat prestada per l’enitat més els interessos a favor de la entitat crediticia. Això sí, els heureus no tenen la obligació de realitzar l’abonament del principal i els interessos, si no que poden renunciar a l’herència de la casa a favor del prestamista. Cal destacar que els interessos amb els que es grava acostumen a ser elevats, marcadament respecte als d’una hipoteca per a l’adquisició d’un habitatge.

La hipoteca inversa figura contemplada per la legislació espanyola. És, per tant, una manera de fer compatible l’habitage en propietat amb la pensió de la Seguretat Social. Convé remarcar que no tots els habitatges són acceptats per les entitats de crèdit, només quelles situades en ciutats o àrees amb un mercat immobiliari molt dinàmic i sobre propietats d’alt valor. No es pot generalitzar, per tant, a tots els immobles.

 

Si necessita més informació, no dubti en contactar amb Tràmit a través de administracio@tramitserveis.cat o trucant al 93 820 53 73

Sant Cugat del Vallès a 22 de febrer de 2021

Ultimes novetats

Posts relacionats

NOVETATS FISCALS 2024

NOVETATS FISCALS 2024

El BOE del 28/12/2023 ha publicat unes noves mesures tributàries establertes en el Reial decret llei 8/2023, de 27 de desembre. Les mesures afecten a particulars, autònoms i empreses. Els principals canvis són els següents: CRIPTOMONEDES A L'ESTRANGER Tot aquell que...