Ultimes novetats

PRESTACIÓ PER DESOCUPACIÓ

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

PRESTACIÓ PER DESOCUPACIÓ

La prestació per desocupació és un sistema de cobertura econòmica i ajuda a la reinserció dins el mercat laboral per al treballador aturat. S’anomena contributiva ja que, per tenir dret a ella, hem de contribuir econòmicament quan ens trobem treballant. Aquesta prestació s’abona i tramita al Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE).

Al ser contributiva s’exigeix ​​una sèrie de requisits com la pèrdua involuntària de l’ocupació (acomiadament, finalització de contracte o expedient de regulació d’ocupació, entre d’altres …), estar enquadrats en un règim que ens permeti la cotització per desocupació, estar inscrit com a demandant d’ ocupació i subscriure el compromís d’activitat, haver cotitzat a el menys 360 dies en els últims sis anys, no estar en edat de jubilació, ni cobrar cap pensió de la Seguretat Social i no haver complert l’edat ordinària que s’exigeixi en cada cas per causar dret a la pensió contributiva de jubilació.

L’atur es pot sol·licitar en els 15 dies hàbils després de produir-se el cessament. Si li quedessin dies de vacances per gaudir, el termini començaria a comptar després d’esgotar-les. En els 15 dies hàbils després de la cessació, ha de presentar la sol·licitud dirigida al SEPE, presencial o telemàticament amb la següent documentació:

  • Certificat d’empresa
  • DNI del sol·licitant
  • Compte IBAN
  • Documentació de fills a càrrec

La prestació s’abonarà entre els dies 10 i 15 de cada mes mitjançant transferència al compte bancari que haguem facilitat.

La durada dependrà de el temps que haguem cotitzat en els nostres llocs de treball anteriors, havent-hi un límit legal. La quantitat de la prestació estarà vinculada a la nostra base de cotització i en la nostra aportació a la Seguretat Social, així com els fills que tinguem al nostre càrrec.

Per calcular durant quant de temps es cobrarà la prestació, així com el seu import, es té en compte la cotització acumulada dels últims sis anys treballats.

Pel que fa a la quantitat, l’import que es cobri es calcula en funció de la base de cotització per accident de treball, malaltia professional o atur (aquesta dada s’ha de reflectir en la nòmina) dels últims 180 dies d’ocupació. De la quantia que en resulti, es cobrarà el 70% durant els primers sis mesos i el 50% durant la resta de la prestació.

La llei estableix una prestació mínima de el 80% de l’IPREM si el beneficiari no té fills a càrrec 2: el 2020 l’IPREM mensual és de 537,84 euros incrementat amb un sisè (89,64) = 627,48 euros. Quantia mínima: 501,98 euros / mes (80% de 627,48 euros). Si es tenen fills a càrrec, la quantia mínima és del 107% de l’IPREM mensual, incrementat d’un sisè: 671,40 euros / mes.

Pel que fa a la prestació màxima, seria de 1.098,09 euros a l’mes sense fills (el 175% de l’IPREM mensual incrementat en un sisè), de 1.254,96 euros (200% de l’IPREM mensual incrementat en un sisè) amb un fill i de 1.411,83 (225% de l’IPREM mensual incrementat en un sisè) amb dos o més fills.

Mai es cobrarà durant més de dos anys ni menys de quatre mesos. La durada de la prestació estarà en funció dels períodes d’ocupació cotitzada en els sis anys anteriors a la situació legal de desocupació o al moment en què va cessar l’obligació de cotitzar, d’acord amb la següent escala:La cotització es manté durant la percepció de la prestació per desocupació. El Servei Públic d’Ocupació Estatal – SEPE – cotitza pel desocupat en la mateixa base de cotització que tingués abans de passar a la desocupació.

Les prestacions per desocupació es declaren com a rendiment del treball segons la llei de l’IRPF.

 

Si necessita més informació, no dubti en contactar amb Tràmit a través de administracio@tramitserveis.cat o trucant al 93 820 53 73

 

Sant Cugat del Vallès a 3 de novembre de 2020

Ultimes novetats

Posts relacionats

NOVETATS FISCALS 2024

NOVETATS FISCALS 2024

El BOE del 28/12/2023 ha publicat unes noves mesures tributàries establertes en el Reial decret llei 8/2023, de 27 de desembre. Les mesures afecten a particulars, autònoms i empreses. Els principals canvis són els següents: CRIPTOMONEDES A L'ESTRANGER Tot aquell que...