Ultimes novetats

LA REGLA DE LA PRORRATA: QUÈ ÉS I COM ES CALCULA

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

LA REGLA DE LA  PRORRATA: QUÈ ÉS I COM ES CALCULA

 

La regla de la prorrata la fan servir aquelles empreses o professionals que realitzin diverses activitats dins de les quals unes generin el dret a deducció d’IVA, i altres no.

Existeixen dues classes de prorrata, que es detallen a continuació:

LA PRORRATA GENERAL

En aquest tipus de prorrata, el subjecte passiu té dret a deduir-se un percentatge de les quotes suportades que es determina pel quocient, multiplicat per 100, resultant de la següent fracció:

 1. Numerador: Volum total d’operacions que generen el dret a deducció.
 2. Denominador: Volum total d’operacions realitzades amb dret i sense dret a deducció

Cal tenir en compte que no s’inclouen ni en el numerador ni en el denominador les següents operacions:

 • Les quotes d’IVA
 • Les entregues i exportacions de béns d’inversió
 • Les operacions immobiliàries o financeres que no constitueixin l’activitat habitual del subjecte passiu.

D’aquesta manera, el procediment d’aplicació de la prorrata general és el següent:

 1. S’aplicarà de manera provisional el percentatge de prorrata definitiu de l’any anterior. Es podrà sol·licitar un percentatge provisional diferent quan es produeixin circumstàncies que puguin alterar-lo de manera significativa.
 2. En l’última declaració/liquidació de l’impost corresponent a cada any natural, el subjecte passiu calcularà la prorrata definitiva de l’any i regularitzarà les deduccions practicades durant l’exercici.

 

LA PRORRATA ESPECIAL

En aquest cas, aquesta classe de prorrata consisteix en que les quotes suportades en l’adquisició o importació de béns i serveis utilitzats exclusivament en la realització d’operacions que donen dret a deduir podran deduir-se íntegrament, de manera que no podran ser objecte de deducció les quotes suportades en l’adquisició i importació de béns i serveis utilitzats en la realització d’operacions que no donen dret a deduir. Quan aquests béns i serveis es facin servir indistintament per a la realització d’ambdues operacions, s’aplicarà la prorrata general.

 

Si necessita més informació, no dubti en contactar amb Tràmit a través de administracio@tramitserveis.cat o trucant al 93 820 53 73

Sant Cugat del Vallès a 09 de març de 2021

EL TEU PROJECTE ÉS EL NOSTRE REPTE

Truca al 938 205 373, escriu un e-mail a
administracio@tramitserveis.cat o fes la teva consulta en el següent formulari:  He llegit i accepto la Política de Privacitat

  Ultimes novetats

  Posts relacionats

  PUJADA DEL SALARI MÍNIM EN 2023

  PUJADA DEL SALARI MÍNIM EN 2023

  El Consell de ministres ha aprovat el 14 de febrer de 2023 la pujada del Salari Mínim Interprofessional en un 8%, amb efectes retroactius des de l'1 de gener d'enguany. Vol dir que tots els treballadors que cobrin per sota aquest salari a jornada completa, se li haurà...