Ultimes novetats

DIFERÈNCIES ENTRE USDEFRUIT I NUA PROPIETAT

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

DIFERÈNCIES ENTRE USDEFRUIT I NUA PROPIETAT

El ple domini és la suma de la nua propietat i l’usdefruit.

Quan una persona adquireix una propietat, obté el que es coneix com el ple domini, però aquest es divideix entre la nua propietat i l’usdefruit.

L’usdefruit és el dret d’utilitzar i gaudir d’un bé o dret, mentre que la nua propietat es coneix com la titularitat sobre un bé o cosa, però que no compta amb el dret a gaudir-lo.

En aquest sentit, un usufructuari, fa servir els fruits, les rendes, els beneficis o els interessos que pugui produir el bé en qüestió, sobre la qual es constitueix l’usdefruit.

Per contra, el nu propietari pot considerar-se com l’amo o titular del bé o dret en qüestió però compta amb facultats molt reduïdes mentre hi usdefruit de la cosa o del bé. Només quan s’extingeixi aquest procés podrà fer ús i gaudir de la seva propietat, fent el que es coneix com la consolidació del domini.

Un exemple seria el d’un habitatge: l’usufructuari té dret a viure en ell, o també pot llogar-lo i obtenir les rendes mensuals d’aquest lloguer; el nuu propietari té la titularitat d’aquest habitatge, però no pot viure-hi, ni llogar-lo, ni vendre’l.

 

Valoració dels drets d’usdefruit  (Articles 49 i 51 Reglament del  ISD  i articles 10 text refós de la Llei del ITPAJD)

 • Usdefruit temporal:Es reputarà proporcional al valor total dels béns sobre que recaiga, a raó d’un 2 per 100 per cada període d’un any, sense excedir del 70 per 100.No es computaran les fraccions de temps inferiors a l’any, si bé l’usdefruit per temps inferior a un any es computarà el 2 per 100 del valor dels béns.

 

 • Usdefruit vitalici:S’estimarà que el valor és igual el 70 per 100 del valor total dels béns quan l’usufructuari compte menys de vint anys, minorant-se el percentatge en la proporció d’un 1 per 100 per cada any més, amb el límit mínim del 10 per 100.(Regla pràctica per al càlcul de l’usdefruit:restar al número 89 l’edat usufructuari.El resultat d’esta operació ens dona el percentatge del valor de l’usdefruit:[(89 – edat de l’usufructuari) / 100])

 

Si necesita més información, no dubti en contactar amb Tràmit a través de administracio@tramitserveis.cat o trucant al 93 820 53 73

 

Sant Cugat del Vallès a 3 de novembre de 2020

EL TEU PROJECTE ÉS EL NOSTRE REPTE

Truca al 938 205 373, escriu un e-mail a
administracio@tramitserveis.cat o fes la teva consulta en el següent formulari:  He llegit i accepto la Política de Privacitat

  Ultimes novetats

  Posts relacionats

  PUJADA DEL SALARI MÍNIM EN 2023

  PUJADA DEL SALARI MÍNIM EN 2023

  El Consell de ministres ha aprovat el 14 de febrer de 2023 la pujada del Salari Mínim Interprofessional en un 8%, amb efectes retroactius des de l'1 de gener d'enguany. Vol dir que tots els treballadors que cobrin per sota aquest salari a jornada completa, se li haurà...

  CAPITALITZACIÓ DE L’ATUR

  CAPITALITZACIÓ DE L’ATUR

  Capitalitzar l'atur és una forma de suport a persones desocupades interessades a iniciar el seu propi negoci com a autònom o soci d'una S. L i ajudar-les així a fer front a la inversió necessària per a crear un negoci. Ja que aquesta opció els permet cobrar en un sol...